U bent hier

Heftig zwemweekend 2

2008-05-18 - Voorburg - Gisteren een start gemaakt met de tweede stap naar de 6-uurs test eind mei. De opdracht was om 3 uur te zwemmen. Dat betekende als ik een beetje doorzwem zo'n 12km. Dat is meer dan ik ooit op één training gedaan heb, zelfs in mijn topjaren. Dus daar mocht ik wel even tevoren bij stilstaan hoe ik dat zou aanpakken. Zeker omdat ik vandaag dat nog eens dunnetjes over mag doen!

Ik was eigenlijk een paar minuten te laat in het zwembad waardoor ik maar tot 2.50 uur zou kunnen komen. Dat mocht de pret niet drukken. Ik had in de regen het hele bad voor mezelf. Starten dan maar met 4x1000 CABC. Dat deed ik in precies een uur ondanks de benen (met streamers). Daarna een mooi trappetje gemaakt van 100 naar 400 = 1000m en dan weer terug. Elke 1.30 per honderd starten. Tempo was 1.20 - 1.22. Dat deed ik 4 keer dus was ik aan de 8km in precies 2 uur. Tegen het begin van deze set toch wat pijn her en der (rechter elleboog. linker schouder). Die bleken gelukkig weer snel te verdwijnen.

Daarna een set van 10x200 elke 3.00, gemiddeld 2.44 en 10x100 elke 1.30 en daar liepen de tijden langzaam op naar 1.25. Ach ik heb daar 11 km gezwommen, wat wil je? Na de 8e kwam de dame van het zwembad eens bij me langs om te melden dat ik nog maar weinig tijd heb. De set afgemaakt en 300 uitgezwommen. Net geen 3 uur maar het tikt wel aan!

Goed de voeding van powerbar bijgehouden, ja, dit keer twee bidons mee! Het beviel goed en na afloop behoorlijk veel plassen lijkt me ook goed (in open water laten we dat gewoon lopen hoor!). Geen hersteldrank genomen omdat ik nog maar 1 zakje heb. die bewaar ik voor volgende week.

Na het zwemmen mijn spaghetti gekookt en extra veel gegeten. Daarna redelijk voor pampus gelegen op de bank. Een paar afleveringen van David Letterman gekeken. Jammer dat dat zo ver achterloopt in de tijd (bijna een maand - Hillary heeft net Pennsylvania gewonnen). Wel een lekkere Westmalle gedronken een daaarna nog een flesje van de nieuwe Hertog Jan Weizener. Een beetje drank om de vermoeide spieren soepel te maken.

Helaas te weinig tijd om de websites (noww en openwaterswimming.eu) goed bij te houden.

Vandaag dus mijn tweede dag van 3 uur. Moet nu (12.43 uur) nog beslissen of ik in het zwembad of in de Rottemeren ga zwemmen. Als ik nog langer wacht zal ik nog enkel in de Rotte kunnen omdat ik anders niet aan de uren kom...


Bij de Rotte aangekomen blijkt het water in 5 dagen 6 graden gekelderd: 15,0! Nee, als ik daar zonder iemand op de kant die op mij let ruim 3 uur ga zwemmen, loop ik te veel risico. Dan toch maar naar het zwembad.

Daar gearriveerd net als gisteren aangegeven wat ik wilde doen. Ik had tot exact sluitingstijd nodig om 12.500m te zwemmen. dat is mooi 500 baantjes!

Voor programmaliefhebbers:

4x1500m CABC
20x400 elke 6.00
10x200 elke 3.00 
500 uitzwemmen (totaal 3 uur 10 minuten)

Daarmee blijk ik met redelik gemak de 2x3uur = 6 uur vol te kunnen zwemmen met een redelijk tempo van (inclusief rust en benen) 4km per uur. OK de laatste km ging niet meer zoals ik wilde minder dan 10sec rust is geen lolletje.

Hoe ik me voel is: ten eerste blij dat ik dit gedaan heb en dat het gelukt is. Ten tweede zijn de pijntjes weggebleven, maar wel weer wat krampjes in de kuiten en ondervoet gehad (wat wil je met 500 maal afzetten van de betonmuur!).  Ten derde wat nieuws gevoeld na 11km: op of in mijn sleutelbeen een pijn, zowel links als rechts. Na het uitzwemmen en douchen was het weer weg.

Leerpunten

  1. Kramp in de kuit is mee te zwemmen als je maar snel genoeg reageert met even tijdens het zwemmen strekken.
  2. Je kunt altijd meer aan dan je denkt: voor dit weekend had ik in een training nooit meer dan circa 10km gezwommen bij een centrale training ergens in 1978. Dat herinner ik me als een vreselijke afstand, wel uitdagend gemaakt door bondscoach Bert Sitters toen. Wat was het ook al weer? Iets van 400 inzwemmen 1x1600, 2x800, 4x400, 8x200, 16x100, 32x50 en uitzwemmen (waar ik net niet aan toekwam). Alles met erg weinig rust om het binnen de 2.25 uur (o.i.d.) te persen. herinner ik me. Prachtige training!
    Het blijkt dat je je best over wat pijntjes heen kan zetten en ze weg kan zwemmen. Werken die endorfines echt? Ben ik al verslaafd?
  3. Het zwembad is ook niet altijd lekker warm. Gisteren 18-, vandaag eerst nog iets koeler, maar later warmer door de nu wel aanwezige zonneschijn.
  4. Geen leerpunt maar een aandachtspunt: pijn in de nek is bij mij een lastig en hardnekkig probleem. Al in de jonge jaren bleek ik daar wel eens last van te hebben. Ik heb zowel hoog als laag in de rug een scoleose. Dat is een kromming die er (blijkbaar) niet met fysio uit gaat. In de 90-er jaren lange afstanden verzwommen en ontdekt dat ik dat bij lange afstanden er per definitie last van had. Af en toe aan beide zijden ademen lis dan een tijdelijke verlichting. Zaterdag wel last van en zondag geheel niet. Zou dit het einde zin van de nekproblemen? Ik zal het wel beleven....

Vanavond gebeld met mijn oom Henk, die de boot heeft waarnaast ik, op 30 mei in het Haringvliet, ga zwemmen. Hij wilde proefdraaien met het door mij bedachte drijfanker. We moeten het eventuele gat in de Gamma puinzak even op maat maken. Dus heb ik afgesproken om aanstaande zaterdag met hem naar de boot te gaan en wat proef te zwemmen op het Hollands Diep.