U bent hier

Heftig zwemweekend 1

2008-05-12 - Voorburg - Ach, je hebt een lang weekend en je moet wat om de tijd door te komen, en wat doe je dan? De opdracht van Marcel was om 3 maal 2 uur te zwemmen. Nou had ik vrijdag al 1 uur en 25 minuten gezwommen in het zwembad van Zoeterwoude. Dus als ik nou twee keer wat langer doorzwem heb ik de buit voor dit weekend binnen. Vrijdagavond voor mezelf in de routeplanner een route over het water uitgestippeld. Best lastig om met easy travel iets uit te meten. Ik had een stuk van 8,300m uitgestippeld. Starten in de Noord Aa, zwemmen richting Zoeterwoude-dorp, voor Zoeterwoude onder de brug door links af richting Stompwijk, rechts af door Stompwijk en dan recht door tot aan de A4. De planner gaf aan 4150m.

Dacht in mijn onschuld ook dat als ik te snel klaar was ik nog een rondje zou uitzwemmen. Mooi niet! Ik deed er een uur en 10 minuten over op de heenweg. Terug 5 minuten langer. Het lag niet aan de temperatuur hoor! 22.5 is beter dan menig buitenbad. Hoewel er wat koudere stukken tussen zaten en naarmate ik meer richting de diepe wateren van Vlietland zwom voelde het ook kouder aan. In Stompwijk zwem je dan een bruggetje onderdoor en langs een terrasje van een café. Heel wat bijkijks. Nog noooooit zo iets gezien. Jij doet zeker aan triathlons? Nee, niet met die mensen praten, doorzwemmen! Op de terugweg hetzelfde liedje.

In Stompwijk op de terugweg begon de ellende. De vermoeidheid slaat toe. Tja, eh het water uitkomen en lopen is wat lastig.... Ik had dus zo'n 6km er op zitten en moest dus nog een dikke 2 gaan. Ach wat is het twee bochten? Een naar links en een naar rechts. Af en toe wat drinken (ik had een grote bidon achter in mijn zwembroek gestoken). Uiteindelijk is de drank op... Nog een kwartier zwemmen als ik net zo snel heen als terugzwem. Na de laatste bocht nog een meter of 300. Ik ben niet meer vooruit te branden, maar heb het toch gehaald.  

Mijn gevoel van dat de afstand niet klopte is correct: ik heb Google Earth maar eens geïnstalleerd op de laptop om het na te kijken en het pad maar eens nagemeten en wat blijkt minstens 150m meer voor de enkele reis! Dat scheelt toch wel in  de perceptie als je minimaal 300m meer mag zwemmen. 2 uur 25. Hoe zal dat morgen gaan?

De hersteldrank van Powerbar die ik van SportEmotion kreeg moet zijn werk maar doen.

Zondag

Zondag dus nog 2 uur en 10 minuten te doen. Ik zag er goed tegenop. Eerst maar eens beslissen waar ik zou gaan zwemmen. Niet in de Noord Aa want die zwembroek zat vol met prut (watervlooien, groene drab, etc) uit het water en kan volgens Wendy de prullenbak in zo stinkt die naar het water.

Dan naar de Rottemeren bij mijn geliefde plekje bij de Molenviergang van Zevenhuizen. Ik ken de weg er goed en weet dat er her en der stukken van 100m (een van de steigers aan de overkant), 300m (een rondje van 3 steigers), 500m (een rondje van vier steigers), 1000m (de fietsbrug heen en terug) en 1500m (de electriciteitsmasten heen en terug) voor mij herkenbaar zijn. Nog langer is ook mogelijk: Moerkapelle - Molen bij Zevenhuizen (langs de locatie van de voormalige wedstrijd Rottemeren) is vanaf mijn steigertje 3600m.

Eerst de temperatuur gemeten: 21,5. Koeler dan gisteren, mooi!

Ik bedacht me dat ik maar eerst eens rustig moet inzwemmen om dat gevoel in mijn armen kwijt te raken. 1500m. Daarna een rondje (500m) benen. Ja, ook in open water kun je benen zwemmen! Men staat dan nog gekker te kijken, maar het is voor een goed doel zullen we maar zeggen. Vervolgens heb ik telkens 1000m naar de fietsbrug bij de A12 heen en terug gezwommen. Bedacht dat het wel goed is om 8km (als streven) te zwemmen, dan zal ik vast wel boven de 2 uur uitkomen.  Zeker als ik ook nog een km benen (wel met streamers) zwem. 6x1000 - armen - hele slag - benen - hele slag - armen - hele slag. Klaar in 2 uur 11 minuten.

Mooi! Het weekend met 3x2uur zit er op! En de tweede pinksterdag bij wijze van spreken vrij.

Leerpunten:

  1. Laat je niet beduvelen door een onprettig gevoel in de armen. Dat had ik ook na zware trainingen 30 jaar geleden, toen kon ik dat ook wegzwemmen, nu nog! Met een beetje hulp van Powerbar...
  2. 21 graden is lekker, 22+ te warm.
  3. Het is goed om een lange tocht uit te stippelen van te voren, maar doe het met iets wat betrouwbaar is. (Ook IJsselmeer nagemeten met Google Earth en het is nog korter dan 22km.... Erger nog: korter dan 21km.... Makkie? Mooi niet!)
  4. Afwisseling helpt bij vermoeidheid. Laat je inspireren door de gezwommen tijd, niet zozeer de afstand, dat komt vanzelf wel.

En nu?

Vandaag 2e Pinksterdag, een rustige dag. Zal ik naar het zwembad gaan? Nee dat is met dit weer overvol met spelende kinderen. Dan weer naar de Rotte. Of zal ik Scheveningen eens proberen? Brrr. 11 tot 14 graden zeggen ze. Misschien wat harden voor de kou van Het Kanaal.