U bent hier

Eerste open water test gepland

2008-05-06 - De eerste open water test kan ook meteen mijn kwalificatie worden voor de echte tocht. Zowel de CSA als de CS&PF verlangen dat een zwemmer die het Kanaal over wil zwemmen eerst aantoont dat hij/zij 6 uur zwemmen in open water van 16 graden of kouder aankan.

Op 30 mei ben ik in de gelegenheid om een poging te wagen. Hoe koud of warm het water zal zijn is niet zo goed te voorspellen. De ondiepere wateren zijn immers al verwarmd tot zo'n 18 graden als je even zoekt. Ik zwem dus niet op een regulier water waar we allemaal vaker in trainen, nee ook niet in open zee. Ik start bij Strijen-Sas aan het Hollandsch diep en neem dan de route naar het Haringvliet om onder Tiengemeten langs te zwemmen tot ik minimaal 6 uur heb. Ik hoop met de stroming mee van het Hollandsch Diep tot Middelharnis of beter nog Stellendam te komen. Als ik zover kom is het duidelijk dat ik niet bij de Haringvlietsluizen in de buurt mag komen. 

Een en ander mag niet zomaar in Nederland. Je zwemt immers in een van 's lands belangrijke vaarwateren met veel beroepsscheepvaart. Je hebt dus toestemming nodig van Rijkswaterstaat. Na wat bellen en mailen heb ik nu mondeling mijn toestemming. Henk Broer, een oom van mij, zal zijn boot gebruiken om mij in de tocht te schipperen en piloten.  De vergunningverlener heeft mij op het hart gedrukt dat ik niet in het donker mag zwemmen. Dus daar is de limiet... Maar Stellendam klinkt wel interessant. Misschien toch een uur eerder starten? Het plaatje hieronder geeft aan dat dit 42,5km is.

De tocht is meteen een test voor mijn team. Motivational trainer Marcel van der Togt van Kompassie training & coaching zal me coachen op deze tocht en ik hoop dat Marcel Daas mij ook wil voorzien van voeding. Voor deze tocht zal ik nog geen "haas" meenemen. Op de tocht over het Kanaal mag dat voor een beperkt aantal uren.

Een  tocht van 6 uur en meer dan 25km doe je uiteraard niet zomaar, maar moet je voorbereiden. Dus heb ik Marcel van der Togt gevraagd wat een mooie opbouw is daar naartoe. Eigenlijk gaf hij een even uitdagende als elegant simpele opdracht: je gaat een tocht van 6 uur op één dag zwemmen, verdeel deze een week tevoren in twee keer drie uur in twee dagen, twee weken tevoren in 3 dagen van totaal 6 uur etc. Uiteraard moet ik de overige trainingen niet vergeten.  

Dus: vrijdag 30 mei om 14.00 uur te water en westwaards richting Stellendam!