U bent hier

Seizoen van start

2015-07-14 - Voorburg - Het open water wedstrijdseizoen is van start gegaan. Vooraf was ik erg enthousiast over de pilot om het open water zwemmen sterk te verbeteren door grotere starts mogelijk te maken. Helaas werd de pilot deels verhinderd door irreële, ondeskundige en onverwachte weerstand. Neemt niet weg dat het seizoen toch van startgegaan is in Leiden. 

Leiden

De wedstrijd in Leiden was de seizoensopener. De organisatie had een andere locatie gekozen. De sterrenwacht en de hortus hadden een belangrijk lustrum. Dit werd gecombineerd met de wedstrijd. Dat leverde een interessante locatie op met een enigszins slingerend parkoers. De baan was 1500m en zwemmen in de singel en was een waar genoegen. Hoe vaak was ik hier tijdens mijn studie langs gelopen op weg naar de bibliotheek? Nooit gerealiseerd dat hier een serieuse wedstrijd georganiseerd kon worden. In mijn optiek doetLZ het elk jaar weer beter ondanks de verhuizsingen. hoeveelste locatie is dit? 3e of 4e? En dat in een jaar of 5. 

OK van start in de 1500m: lekker weg en mee met de groep. FOUT! Ja, het voelde als een beginnersfout. Als 55-jarige heb ik best nog de mogelijkheid om met mijn basissnelheid even achter de kop aan te zwemmen. Het uithoudingsvermogen is wederom teruggevallen naar een deplorabele staat. Te hard werken en te weinig trainen. Zeker. Dom zwemmen zeker ook. Dus na een meter of 250 was het licht uit... Dat had ik wel eerder meegemaakt. Bosbaan1997. Pfffft. Ik had nog wat meters te maken en zwemmend langs de start was mijn gedachte om uit te stappen zeer aanwezig. Zie het als een training! Door! eindtijd 22 minuten en nog wat. Teleurstellend zeker. Hoewel. Wat had ik op het ONK Masters? Tja, dan valt het mee. Geen start- en 59 keerpunten-winst.

Tweede start was de 3000m, ook senioren. Geleerd van de eerste start ben ik erg rustig van start gegaan. In de tweede lijn. Poeh, dat is wat anders dan eerder! Wel - net als de 1500 - de weg alleen gezwommen. Dan kom je je zelf toch wel minder tegen. Je hebt niet het verlies van die goede voeten voor je neus. Je hebt geen zicht meer op die ene zwemmer of die groep voor je waar je je op kan richten. De slipstream van een ander gebruiken homaar. Dat levert bij mij minder snelle tijden op. Ik werd ook behoorlijk moe onderweg. Toch door de tragere start lekkerder gezwommen. En.... door de betere verdeling toch niet meer dan een seconde langzamer dan het dubbele van mijn 1500m tijd! Interessant leermoment: ondanks de deplorabele conditie werkt het principe dat de dubbele afstand me nauwelijks snelheidsverlies oplevert nog steeds.

Lektocht

De lektocht is helaas niet voor mij een vast item in mijn wedstrijdkalender. De tocht is een klassieker en een die door de verschillende omstandigheden ook zeer verschillende tijden oplevert. Dit jaar bijna het dubbele van mijn beste tijd gezwommen. De winneaar zat ook een minuut of 25 boven mijn tijd van toen, maar toch... Het was een kilometer of 6 zwemmen, ditmaal niet met stroom mee, maar met een 900m per uut tegen!. De oorzaak was vooral de wind, maar mogelijk ook enig getij. zo ver het land in zal meenigeen verbazen, doch ook Dordrecht twee jaar terug was in die zin voor menigeen een bijzondere belevenis.

Mijn strategie dit maal was om de binnenkant van de grote bocht te nemen. Dat werkte best behoorlijk. Ik zag zwemmers die meer naar de boeien toezwommen met meer moeite dan ik zwemmen. Dat was vooral te zien bij de dames die me inhaalden. Die waren 1.56 na de heren gestart en haalden mij druppelsgewijs in. Leonie van Noort al heel snel in de wedstrijd. Die had zo met de heren meegekund als Edith van Dijk dat placht te doen. Super! een eenzaam zwemmende dame Deed er in die buitenbocht zo'n kilometer over om me te passeren. Helaas kon ik vervolgens niet meer aanhaken en kwam de man met de hamer. Dat was bij een kn of 4. Daarna was het licht ook echt uit. Ik werd door Jan en alleman ingehaald. Menden waar ik voor zwom eindigden 5 minuten voor me. Nee, bepaald niet in vorm.

Wel meegenomen dat ik een uur lekker kan zwemmen en nog een beetje kan meeracen. Na dat uur is het moeilijk, erg moeilijk. Uiteindelijk nog onder de 1 uur 40 aangekomen.