U bent hier

Persoonlijk succes Richard Broer op ONK open water zwemmen

2012-07-06&07 - Appeltern - Op vrijdag 6 juli ben ik naar Appeltern gereden voor de 5km senioren. Mijn gemoedstoestand was niet al te best vanwege de eerdere twee 5km deelnames. Daar waren de tijden 1 uur 18 en 1 uur 17 van. Ik vreesde dat de degeneratie nu toch echt wel was toegeslagen. Gelukkig was mijn tijd dit keer wat beter: 1 uur 12 minuten. dat lijkt er meer op. Tja niet die 1.06 van een paar jaar terug, maar dat was toen ook in zout water bij de Kanaalrace in Vlissingen.

De race verliep voor mijn gevoel niet goed: na de eerste km kwam ik weer terug bij de start en dacht.... uitstappen! Niet gedaan en doorgezwommen. Ik bedacht me dat ik in een aardig groepje lag en dacht als ik uit het groepje val kan ik altijd bij de volgende passage uitstappen. Mijn cap begon tegen te sputteren en omhoog te kruipen. Die dus een paar keer weer naar beneden getrokken. Bij 2km was ik dat zat en heb onder toeziend oog van scheidsrechter op het water Robert van Vuuren al mopperend mijn cap goed gezet en verloor ik 25m op mijn groepje.

Toch geeft zo'n frustratie wel een adrenalinestoot en haalde ik in de volgende 500m een zwemmer in die, naar later bleek, ook uit het groepje gevallen was. Het stemde me wel positief dat ik iemand onderweg inhaalde. Bij 3km aangekomen besloot ik de 5 uit te zwemmen en te proberen nog meer van dat groepje in te halen. Inmiddels was ik al door Linsy en Maaike de top-dames gepasseerd.

Wat ik ook deed ik kwam niet echt dichterbij het groepje, maar verloor ook niet meer. Ik zwom dus op eigen kracht ongeveer net zo hard als het groepje. De tijd viel gezien de omstandigheden best mee en ik was vol goede moed voor de volgende dag.

Op 7 juli dus weer naar Appeltern gereden en de 3km voor Masters gezwommen. Ik lag ook daar in een lekker groepje. Een stuk van bijna een km op kop (van het groepje) gezwommen en me daarna even wat laten afzakken. Helaas heb ik alsnog moeten lossen maar ik kon steeds weer bijkomen. Aan het draadje hangende. De laatste 500m was voor mij geen gelegenheid meer om goed te versnellen. Te veel energie verspeeld met het bijkomen, maar wel nog in het groepje. Ik had niet door dat Donald U. erbij lag, maar wel Hans K. voor me lag. Die kan lekker slingeren, vandaar dat ik hem een paar keer kwijt was.

Wat me verbaasde was dat ik Otto Z niet tegenkwam. Opweg naar de finish dacht ik hem nog te herkennen, maar het was een andere, een jongere zwemmer. Bij de finish: de vraag of Otto al aangekomen was, ruim voor me of moest hij nog arriveren? Hij bleek een minuutje achter me te liggen. De eerste keer dit seizoen dat ik hem voor was.

Dus mag ik me hiermee dit jaar weer nationaal Masters kampioen open water zwemmen in de klasse 50+ noemen.

In de middag nog de 2km vrij senioren meegezwommen voor de klassementen. Een matige tijd: ruim 28 minuten. OK... ik had de 5 en de 3 al gedaan. Wat mag ik wel denken?