U bent hier

Het Kanaal Lonkt

Afstandzwemmer Richard Broer (48) kiest het ruime sop

door: JOS PRAAT
foto: Guus Schoonewille
gepubliceerd na redactie in: Algemeen Dagblad editie DEN HAAG

Volgend jaar wil afstandzwemmer Richard Broer de Kanaaloversteek tussen Shakespeare Beach en Cap Gris Nez maken. Zijn deelname aan de IJsselmeermarathon past naadloos in het trainingsschema voor de barre overtocht van Engeland naar Frankrijk.

“Een afstandzwemmer moet gewoon èèn keer in zijn carrière het Kanaal over. Ik ben nu 48, dus is het tijd dat ik mij aan dit zwemavontuur waag. Zo simpel ligt dat eigenlijk” legt Richard Broer uit. Zijn inspiratie kwam van Hagenaar Marcel van der Togt, die vorig jaar voor een goed doel in twee weken tijd op het IJsselmeer 190 kilometer bij elkaar zwom. “Ik begeleidde Marcel gedurende vijf dagen en toen begon het bij mij te kriebelen. Ik wilde een doel stellen en kwam als vanzelfsprekend bij een Kanaaltocht uit. Marcel, die als voormalig bondscoach over een enorme ervaring beschikt, is niet alleen zaterdag op het traject  Stavoren-Medemblik mijn coach. Hij zal mij ook tijdens de Kanaaloversteek begeleiden”.

Opbouw

Paspoort Richard Broer
Geboren Dan Haag
Leeftijd 48 jaar
Woonplaats Voorburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Beroep Psycholoog/trainer medezeggenschap bij FNV Formaat
Passie open water zwemmen
Vereniging PLONS
Lid van KNZB Taakgroep open water zwemmen
KNZB Bondsraad
IMSHOF Board of directors
Trots op NK Zilver onder de 16.00 op de 1500m in 1979 en klassementsoverwinning langebaanzwemmen 1978
Trivia Zwemt graag met cap nummer 78, verwijzend naar zijn nationale titel ‘Open Water Zwemmen’ in 1978

De Voorburgse langeafstandsspecialist heeft nog meer grootste plannen maar wil eerst de 33 Kanaalkilometers aan zijn lange staat van dienst voegen. Hij kreeg op zijn veertiende de smaak van het afstandswemmen te pakken toen hij in 1974 voor de lol startte tijdens de kilometerwedstrijd op het Rijswijkse meer van Te Werve. “Ik vond het geweldig. Vooral toen ik vlak voor de finish om me heen keek en dacht: ‘Waar is iedereen?’ Bleek ik ruim voor te liggen”. Door onervarenheid finishte de aspirant als derde maar hij was desondanks direct verslingerd aan de strijd in natuurwater.  Ontelbare trainingskilometers en starts in de open lucht volgden. Zo stond Richard Broer ingeschreven voor de IJsselmeermarathon van 1994. “Die race werd echter wegens windkracht zeven afgelast. Maar in 1995 en het volgende jaar zwom ik wel het traject van 25 kilometer uit en werd ik twee keer vijfde” blikt hij voldaan terug. Tussen de laatste overtocht en de race van morgen liggen inmiddels twaalf jaar. Dat betekent niet dat de zwemmer een aantal jaren voorbij heeft laten gaan. “Integendeel. Ieder jaar doe ik mee aan de Nederlandse langeafstandscompetitie. Maar ik heb me nu weer ingeschreven voor de overtocht van Stavoren naar Medemblik die mijn oude vereniging DES jaarlijks organiseert. Die wedstrijd  past namelijk prima in mijn opbouw naar de 33 kilometers die ik volgend jaar ga overbruggen”.

Afzien

Richard traint momenteel zo’n dertig kilometer per week, liefst in buitenwater. “Om aan zo’n Kanaalavontuur te beginnen, moet je wekelijks anderhalf maal de afstand die je gaat zwemmen, trainen. Daar ben ik mee bezig. En hoewel de omstandigheden anders zijn dan op zee, is de wedstrijd over het IJsselmeer een goed ijkmoment om te bepalen waar ik nu sta. Op het IJsselmeer komen de golven met een tussentijd van twee tot drie seconden en op het Kanaal is die interval gemiddeld tien tellen. Dat maakt nogal verschil voor je slagritme. Ook kom je in het Kanaal kwallen tegen en het is op zee ook veel turbulenter. Daardoor zwem je soms in ijskoud water”. Zaterdag zullen de omstandigheden voor het veld van veertien zwemmers anders zijn. “Het gaat mij dan vooral om het vinden van een goed ritme. Ik wil mezelf dwingen weer eens ècht af te zien. Zo’n tocht is namelijk vooral een mentaal probleem. Het gevecht tussen doorgaan of opgeven speelt zich in je hoofd af. Dat is geen fysieke kwestie. Je weet op een gegeven moment dat je pijn lijdt en dat je wilt stoppen. Maar je weet ook dat de finish in zicht komt en dat je dus gewoon even moet doorzetten. Het is mijn doel om zo dicht mogelijk achter de favoriet Sebastiaan Reijnen te finishen. Ik zal rustig starten en daarna het tempo opvoeren om tegen de finish nog een aantal concurrenten te passeren” verklapt de ambitieuze senior.