U bent hier

8 baantjes....

2008-07-17 Eergisteren een lange training in de Vliet gehad. De Vliet is de lokale naam voor het Rijn - Schiekanaal tussen de Oude Rijn bij Leiden en de Nieuwe Waterweg/Rijn bij Schiedam. Het stukje tussen de Voorburgse Wijker- en Kerkbruggen is 1km.

Dat is de plek waar Marcel van der Togt en ik afspraken om weer eens een testje te doen. De afspraak was om rustig te starten en uiteindelijk na een lange tocht hard te finishen. Een vorm van overbelastingstraining. Niet gek als je weet dat het laatste stukje van het kanaal door velen als het zwaarste beschouwd wordt.

5x op 60 slagen per minuut gezwommen, daarna 2x naar 64 en de laatste voluit naar 68. 8 baantjes. Het plan was om er minstens 10 te doen, maar Marcel "chanteerde" me met een vroege stop als ik onder een zekere tijd kon zwemmen. 

In eerste instantie schrok ik wat naar aanleiding van de tijden die ik zwom: dik boven de 15 minuten. Wel vreemd dat ik bij wedstrijden en in het zwembad zoveel sneller ben. In Google Earth kwam ik thuis tot de ontdekking dat het allemaal iets langer was. Bijna 50m meer. Dan mag ik telkens een 40-45 seconde er af halen. Dan blijven de langzame km's nog wat te traag, maar ik werd er ook niet moe van....

Een interessante middag waarbij Marcel me liet spelen met snelheid en slagfrequentie, de relatie is duidelijk: snellere slag geeft een hogere snelheid, maar ook een grotere vermoeidheid. Het streven zal worden dat ik langdurig 64 slagen kan volhouden.

Leerpunten:

  1. Langzaam starten kan bij mij tot gevolg hebben dat ik "vast"  kom te zitten in een te laag tempo.
  2. Versnellen kan in stapjes van 4 slagen per minuut. 64 is lang te volgen. 68 is een km of wat vol te houden, maar levert wel een heel veel grotere snelheidswinst op.