U bent hier

Test van de puinzak

2008-05-24 - Willemsdorp - Puinzak is in dit geval geen scheldwoord. Het gaat echt om de 1m3 zak waar mensen bij verbouwingen puin in gooien om de zak dan op te laten halen door de afvalverwerking. Ik ben op het idee gekomen van deze zak als drijfanker achter de boot te hangen bij de IJsselmeertocht van Marcel van der Togt met een van de boten van BenZeilen.

De puinzak kost bij de Gamma 109 Euro! Dus ben ik wel op zoek gegaan naar een goedkoper alternatief. Die heb ik gevonden bij een bouw/rommelhandel. Daar waren mijn kosten 5 Euro. Dus 104 Euro die ik elders kan besteden!

Vandaag om 11.00 uur afgesproken met Henk om de zak uit te testen. In Willemsdorp aangekomen naar de jachthaven gegaan om daar de boot te nemen het Hollands Diep op. Even de Dortse Kil opversteken naar het deel van het water waar geen beroepsvaart is. Er stond windkracht 5 in de rug. Lekker briesje! De puinzak heeft 4 lussen waar deze met een kraan opgetild kan worden. Die hebben we gebruikt om lijnen aan te verbinden. Deze aan kikkers op de boot bevestigd en daarna overboord.

De boot kwam compleet stil te liggen! De lijnen schoten ook in de knoop. Dus was het remmende effect te groot. Er moest een gat in de bodem. Dus die er in gemaakt. Na drie pogingen was het gat zo groot dat er weer gevaren en gezwommen kon worden. Het gat is ruim de helft van de bodem en de zak trekt niet echt meer open, maar remt prima, doch niet te veel want de echte test met mij naast de boot eerst wat te snel en later rustig zwemmende was perfect! De wind was nog altijd in de rug. De vraag is of we vergelijkbare omstandigheden hebben aanstaande vrijdag. Dan is de zwem-test.

Het water was 18.3 bij een meeting vooraf en een meting achteraf op verschillende locaties. Dus simpelweg te warm voor de officiele kwalificatie. Dat kan vrijdag best anders zijn, zoniet, dan zwem ik wel een andere tocht in het najaar of het voorjaar in 2009.